Перейти до основного вмісту

Спеції, прянощі і трави як природні атрактанти для риби

Думаю, не здивую вас інформацією про те, що різного роду рослини, які сьогодні ми використовуємо в якості спецій при приготуванні їжі, здавна використовуються рибалками для підвищення атрактивності і поживності приманки, насадки, наживки, прикормки та привади. Чим так приваблюють рибу ці компоненти? Які спеції краще використовувати, коли і як саме? Чи є різниця між натурпродуктом і "ароматизаротом ідентичним натуральному"? Чи завжи є необхідність у придбанні фірмових спеціалізованих атракторів? Чи дійсно справа лише у ароматі? Чому Рибалка-Гік не виходить на лящову риболовлю без фідера, фенхеля і соєвого соусу. Давайте розберемося...

Ваніль, кориця, паприка, куркума, кмин, коріандр, мускатний горіх, часник, перець, кріп, гвоздика, імбир, аніс, чебрець, гірчиця, какао... Стоп-стоп-стоп!

Для чого ускладнювати собі життя? На полицях рибальських магазинів сьогодні можна спостерігати таке кольорове різоманіття готового, що очі розбігаються і слина тече. Ароматизарори, діпи, ліквіди. бустери, сухі атрактанти, активатори кльову, барвники... Попит формує пропозицію. На будь-який гаманець. Це все добре, це потрібно, це зручно... і дуже часто марно. Адже за якісний продукт віддати валюту можуть не всі (я вже мовчу про те, що вони дійсно нерідко переоцінені), а маленька баночка з кольоровою рідиною за ціною < $1 з рекомендованим дозуванням 50 мл на 3 кг сухої суміші корму(!) - це непотрібне лайно, яке не дає рибалці нічого. Взагалі. Це спиртовий розчин з харчовими ароматизарорами і барвниками.

Я не хімік, але варто задуматись, скільки коштуватиме справжній концентрат поживних і атрактивних речовин, який не лише пахне, а й діє на смакові рецептори риби, посилаючи сигнал "Це смачно і корисно, з'їж це!". Між іншим, багато хороших добавок містять в собі ті ж самі спеції, або їхні масла. Повернемось до головного...

Аргументи на користь спецій, прянощів і ароматних трав.
Кріп
1. Вони натуральні. Це природні продукти рослинного походження (стебла, листя, насіння, цвіт чи корінь...). Мають характерний запах, смак і склад - містять у собі не лише приваблюючі, а й поживні для риби компоненти. Складно з ними "переборщити". У сушеному чи консервованому вигляді придатні до тривалого зберігання.

2. Відносно, недорогі, залежно від виду. Широко розповсюджені. Їх можна купити в будь-якому магазині за різною ціною. Часто навіть на вагу, можна і оптом. Багато з них можна вирощувати на присадибній ділянці або вдома, а до прикладу, чебрець (тим'ян) можна легко знайти в полі серед різнотрав'я. У екстренних випадках можна прихватити щось з власної кухні, так, щоб дружина не помітила.👀

3. Легкі, компактні, універсальні, всесезонні (хоча вважається, що найкраще - по холодній воді). Кілька пакетиків спецій, головка часнику майже нічого не важать, а отже знадобляться при ходовій рибалці, коли все потрібно носити на собі. Не слід забувати брати їх на тривалі риболовні сесії - не лише для риболовлі, а й для приготування їжі.
Часник
Твердження про те, що якісь конкретні запахи діють на той чи інший вид риби може бути вірним лише з прив'язкою до кокретних умов ловлі. Майже усі спеції працюють по коропових рибах, і не тільки. Найбільш частіше використовуються рибалками: часник, ваніль, кориця, коріандр.

Пряні аромати - це не стосується лише поплавочників чи фідеристів. До прикладу, відомий американський гель-атрактант для штучних приманок Mega Strike також випускається у варіанті Garlic Formula (Часник). Не кажучи вже про легендарний Robin Red британської компанії Haith's, який поважають усі карполови. Останні є найбільшими шанувальниками теми прянощів, складаючи повні насадко-прикормочні програми для коропа, включаючи спеції та їх витяжки у склад сумішей для виготовлення бойлів і т.д.

Ці компоненти можна додавати до прикормочних міксів, зернових сумішей, у тісто, мастирку, бойли, пелетс, діпувати насадку, виготовляти власні атрактанти на їх основі... все обмежується вашою фантазією. Але застосування різного роду спецій і прянощів має свою специфіку:
  • Найефективніші вони у меленому вигляді, а отже для деяких знадобиться ступка, кавомолка, перцемолка або блендер. Додавши до суміші спецій трохи солі і цукру, ви не тільки прискорите процес їх перетирання, а й додасте смаку вашій насадці чи прикормці.
  • Найкраще розкриваються у будь-якій олії, у спирту або при варці. Нічого не заважає приготувати власні пряні "настойки", або ж зволожувати прикормку відваром зі спеціями.
  • Якщо ви використовуєте атрактант на маслянистій основі в холодній воді - знадобиться емульгатор (соєвий лецитин, ксантанова камідь, гірчичний порошок) - для кращого розповсюдження смаку і запаху.
Спеції приваблюють рибу
Практичну користь спецій для рибалки складно переоцінити... як і складно, будучи далеким від хімії, розповісти про їхні особливості. Практично, всі вони містять багато ефірних масел, мікроелементів, фітонутрієнтів, різні групи вітамінів, стимуляторів апетиту і травлення у риби, подразників рецепторів. Легко розчиняються у воді. І це далеко не все...

Солодкувата паприка, до прикладу, містить багато вітамінів групи B, бета-каротин. Нею можна забарвити прикормку, бойли, пасту... Як і куркумою.

Коли вода холодна, часто додається чорний та червоний гострий перець чилі, як потужні активатори кльову.

Кориця добре поєднується з коріандром, гвоздикою або ваніллю. Кмин разом з коріандром чи фенхелем - чудово працює по лящу. Лиш не забудьте соєвий соус.

Реально перевірені спеції, прянощі і трави, які можна і треба застосовувати риболову: ваніль, кориця, паприка, куркума, кмин, коріандр, фенхель, мускатний горіх, часник, перець, кріп, гвоздика, імбир, аніс, бодян, чебрець (тим'ян), гірчичний порошок, какао, троянда, асафетида, белачан, лаванда, пажитник, хрін...

Шукайте статті хіміків-карпфішерів по цій темі, які розкажуть вам усе набагато детальніше, і ставтесь критично до реклами. Пишіть у коментарях, якими спеціями ви користуєтесь на риболовлі, і які є спостереження з цього приводу.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Вступ до теорії плаваючої насадки

Плаваючі насадки  при ловлі з дна? Зараз я спробую розглянути питання плавучості насадок, котрі використовуються у сучасній фідерній ловлі. Систематизованої інформації стосовно данної теми не багато. Ви дізнаєтесь як і для чого потрібно припіднімати повідок чи гачок над дном, як збалансувати наживку, а також які поп-ап насадки сьогодні використовуються. Я цілеспрямовано присвятив вивченню цієї теми багато риболовних сесій з фідером в руках. Отож, спробую систематизувати матеріал, заснований на власній практиці та досвіді європейських колег. Розуміючи, що використання плаваючих насадок українськими рибалками певною мірою базується на звичках, стереотипах, міфах та рекламі, звертаю увагу на те, що даний матеріал носить повністю суб'єктивний характер. Шприци, компресори? Знаєте, спочатку в планах було описати деякі способи підняття над дном звичайних тонучих насадок, без використання додатково плаваючих, але зловив себе на думці, що я майже ніколи таким не займався...

5+ факторів впливу на нерест риби

Завершився період нерестового обмеження рибальства. В Україні він починається і закінчується щороку, практично, в один і той же час. Та чи знає про це риба? Чи нереститься вона по календарю? Звичайно ж, всім нам відомо, що це не так. Адже маємо не лише власний досвід, а й майже необмежений доступ до інформації. Та, як бачимо, мережа завалена лаконічною, стереотипною, часто неактуальною писаниною про фактичний період нересту тих чи інших риб. Чому? Та тому що не все так однозначно у природі. Давайте розберемось... Кожен з нас, думаю, хоч раз чув усілякі кліше і міфи про нерест. Наприклад: "Щука починає нереститись ще до того, як лід зійде", або "Лин іде на нерест при температурі води 18-20 градусів"... Суть у тому, що все це правда лиш частково, та й то не зовсім. І, здавалося б, чого "котити бочку" на всілякі вікіпедії, які передруковують стару літературу минулого століття, чи чому нам не довіряти бувалим дідам-рибалкам? Та все тому, що час не стоїт