Перейти до основного вмісту

5+ факторів впливу на нерест риби

Завершився період нерестового обмеження рибальства. В Україні він починається і закінчується щороку, практично, в один і той же час. Та чи знає про це риба? Чи нереститься вона по календарю? Звичайно ж, всім нам відомо, що це не так. Адже маємо не лише власний досвід, а й майже необмежений доступ до інформації. Та, як бачимо, мережа завалена лаконічною, стереотипною, часто неактуальною писаниною про фактичний період нересту тих чи інших риб. Чому? Та тому що не все так однозначно у природі. Давайте розберемось...

Кожен з нас, думаю, хоч раз чув усілякі кліше і міфи про нерест. Наприклад: "Щука починає нереститись ще до того, як лід зійде", або "Лин іде на нерест при температурі води 18-20 градусів"... Суть у тому, що все це правда лиш частково, та й то не зовсім. І, здавалося б, чого "котити бочку" на всілякі вікіпедії, які передруковують стару літературу минулого століття, чи чому нам не довіряти бувалим дідам-рибалкам? Та все тому, що час не стоїть на місці.

Усі ми є свідками кліматичних змін, погодних аномалій і катаклізмів. І ми, рибалки, насамперед, бачимо, які зміни відбуваються на наших водоймах з року в рік. Так, ми знаємо ті місця, в яких ловимо рибу, ми знаємо особливості поведінки риби, яку ми ловимо. Ми знаємо, що весна - початок літа - період розмноження більшості видів риб у наших водоймах. Та усе це не дає нам абсолютно точної картини, тому що Матінку-Природу ще ніхто досконально не вивчив. Ми можемо лиш вести власні спостереження, враховуючи комплекс факторів, які впливають на початок і хід нересту риби. Отож, що ж має вплив?

1. Температура води. Риби є холоднокровними істотами, тому їхня активність, метаболізм залежить  від температури їхньої стихії. Температура води є визначальним фактором впливу на початок нересту риби, та не єдиним. На жаль, більшість інформаційних джерел вказують лише температурні показники водойми, як основну детермінанту шлюбного сезону у риб. Відомі конкретні дані, до прикладу:

2ºС - минь (налим);
3ºС - нельма (білорибиця);
4ºС - ряпушка європейська, щука;
5ºС - харіус, сиг, нерка, сьомга, кумжа;
6ºС - лосось, підуст, ялець, в'язь, йорж;
7ºС - чавича, білуга, пічкур;
8ºС - таймень, в'юн, мінога, форель, камбала-калкан;
9ºС - жерех (білизна), судак, окунь, вирезуб;
10ºС - сарган, бичок, плотва, тараня, підуст, щиповка;
11ºС - осетер, стерлядь, севрюга, клепець (білоглазка);
12ºС - кижуч, кета, горбуша, корюшка, лаврак (сібас);
13ºС - карась, лящ, синець, чехоня, головень;
14ºС - луфарь, ставрида, скумбрія, пеламіда, анчоус (хамса), тюлька;
15ºС - катран, шемая, пузанок, усач (марена), ротан, уклейка, голець;
16ºС - барабуля, кефаль, піленгас, плоскирка (густера), краснопірка;
18ºС - рибець, лин, короп, сазан;
20ºС - сом європейський, сонячний окунь;
22ºС - сом канальний;
24ºС - товстолоб білий, амур чорний;
26ºС - товстолоб строкатий, амур білий.

Та цього мало, потрібно враховувати ще дещо...

Бурштинське водосховище
Бурштинське водосховище
2. Величина і глибина водойми. Різні райони великої водойми ніколи не прогріваються рівномірно, тому навіть якщо нерест почався в одному місці - це не обов'язково має означати, що він почався в іншому районі, а тим паче, в іншій водоймі.
Мілководний залив, глибоке плесо, русло з течією, яма з джерелом холодної води... - ці та інші сектори водойми дуже між собою різняться... Досліджуйте місця, де ловите, цікавтесь досвідом інших рибалок, використовуйте сучасні інформаційні сервіси, до прикладу Google Earth (можна дізнатися величину і глибини незнайомої водойми, щоправда на мілководді точність показників залишає бажати кращого)

3. Гідрологічна ситуація, опади, течія. Сезон дощів може добряче підвищити рівень води у річках і підсилити течію, завадивши рибам робити свої справи. Можна сподіватися, що метання ікри почнеться вчасно, якщо рівень води, її температура і рух є стабільними. Пам'ятаймо, що багато водойм в Україні є зарегульованими (водосховища, канали, стави).
 
Залив нижче ГЕС - місце для нересту риби
4. Світло. Нерест деяких видів риб риб залежить від зміни циклу день/ніч. Сонце не тільки прогріває воду, а й сприяє дозріванню ікри. Уявімо собі невелике та неглибоке озерце з прозорою, чистою водою. Сонце добряче прогріває цю водойму вдень, але в наявності багато підземних джерел, які наповнюють озеро холодною, та ще й бідною на кисень водою. За ніч температура води може знизитись. І це все матиме великий вплив на нерест.

Рибальський барометр
5. Погода і обстановка навколо. Найголовніше - це її стабільність. Якісь незвичайні, різкі зміни атмосферного тиску, катаклізми точно не сприятимуть ікрометанню. Та навіть якщо все буде ідеально, і вже можна спостерігати як починається дійство, все може швидко закінчитись, якщо поблизу почне гриміти якись концерт, або якщо на акваторії почнеться риболовний турнір... Я вже мовчу про техногенний вплив, і екологічну ситуацію в конкретний час на водоймах.

Основною ідеєю, яку я намагаюсь донести цим текстом - це те, що на нерест усіх риб впливає дуже багато факторів. І їх потрібно розглядати і аналізувати комплексно. 

Існує у нас певний період нерестової заборони на вилов водних біоресурсів, який я просто називаю таким собі обмеженням риболовлі, а також окремо Сезон тиші, про який чомусь у 2к19-му році чомусь мало хто знає... Ч.5 ст.39 Закону України "Про тваринний світ" https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2894-14

Інформація про нерестовища, гідрологічну ситуацію, про терміни і місця обмеження рибальства є доступною усім. Дотримуйтесь законів і правил рибальства, адже вони діють, незалежно від нерестового періоду. Обов'язково пишіть свої спостереження стосовно нересту риб у коментарях всюди, де бачите цей текст. І хай прибуде з вами хороша риболовля!
Довідник рибалки
Довідник рибалки від Держрибагенства

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Спеції, прянощі і трави як природні атрактанти для риби

Думаю, не здивую вас інформацією про те, що різного роду рослини, які сьогодні ми використовуємо в якості спецій при приготуванні їжі, здавна використовуються рибалками для підвищення атрактивності і поживності приманки, насадки, наживки, прикормки та привади. Чим так приваблюють рибу ці компоненти? Які спеції краще використовувати, коли і як саме? Чи є різниця між натурпродуктом і "ароматизаротом ідентичним натуральному"? Чи завжи є необхідність у придбанні фірмових спеціалізованих атракторів? Чи дійсно справа лише у ароматі? Чому Рибалка-Гік не виходить на лящову риболовлю без фідера, фенхеля і соєвого соусу. Давайте розберемося... Ваніль, кориця, паприка, куркума, кмин, коріандр, мускатний горіх, часник, перець, кріп, гвоздика, імбир, аніс, чебрець, гірчиця, какао... Стоп-стоп-стоп! Для чого ускладнювати собі життя? На полицях рибальських магазинів сьогодні можна спостерігати таке кольорове різоманіття готового, що очі розбігаються і слина тече. Ароматизаро

Вступ до теорії плаваючої насадки

Плаваючі насадки  при ловлі з дна? Зараз я спробую розглянути питання плавучості насадок, котрі використовуються у сучасній фідерній ловлі. Систематизованої інформації стосовно данної теми не багато. Ви дізнаєтесь як і для чого потрібно припіднімати повідок чи гачок над дном, як збалансувати наживку, а також які поп-ап насадки сьогодні використовуються. Я цілеспрямовано присвятив вивченню цієї теми багато риболовних сесій з фідером в руках. Отож, спробую систематизувати матеріал, заснований на власній практиці та досвіді європейських колег. Розуміючи, що використання плаваючих насадок українськими рибалками певною мірою базується на звичках, стереотипах, міфах та рекламі, звертаю увагу на те, що даний матеріал носить повністю суб'єктивний характер. Шприци, компресори? Знаєте, спочатку в планах було описати деякі способи підняття над дном звичайних тонучих насадок, без використання додатково плаваючих, але зловив себе на думці, що я майже ніколи таким не займався...