Перейти до основного вмісту

Вступ до теорії плаваючої насадки

Плаваючі насадки  при ловлі з дна?
Зараз я спробую розглянути питання плавучості насадок, котрі використовуються у сучасній фідерній ловлі. Систематизованої інформації стосовно данної теми не багато. Ви дізнаєтесь як і для чого потрібно припіднімати повідок чи гачок над дном, як збалансувати наживку, а також які поп-ап насадки сьогодні використовуються. Я цілеспрямовано присвятив вивченню цієї теми багато риболовних сесій з фідером в руках. Отож, спробую систематизувати матеріал, заснований на власній практиці та досвіді європейських колег.

Розуміючи, що використання плаваючих насадок українськими рибалками певною мірою базується на звичках, стереотипах, міфах та рекламі, звертаю увагу на те, що даний матеріал носить повністю суб'єктивний характер.

Шприци, компресори?
Знаєте, спочатку в планах було описати деякі способи підняття над дном звичайних тонучих насадок, без використання додатково плаваючих, але зловив себе на думці, що я майже ніколи таким не займався... Не "накачував" шприцом опариша чи хробака, не заливав їх водою в очікуванні того, що вони самі інстинктивно "глибоко вдихатимуть". Напевне, ці всі маніпуляції не для мене. Простіше при необхідності додати до тонучої наживки плаваючу підсадку, або використовувати останню окремо.

Для чого мені насадки та імітації з позитивною плавучістю?
1. Припідняти з гачком над дном. У такий спосіб можна запобігти покльовкам раків, убезпечити себе від обривів при ловлі на точках з дрейсеною, "дістати" рибу, яка в даний момент (або взагалі) не харчується, безпосередньо, кормом на дні, унеможливити втоплення насадки в м'яке дно, мінімізувати покльовки небажаної риби, котра харчується саме з дна...

2.Збалансувати насадку чи наживку. Іншими словами - поглегшити її. Оснастка, яка б вона делікатна не була - має свою масу (гачок, насадка, жорсткість повідка, інші компоненти). Скомпонувавши тонучу і плаваючу насадки можна надати останній нейтральної плавучості. Тепер вона буде одночасно виглядати натурально і привабливо. Гачок легко попаде до рота навіть пассивній рибі, яка ледве всмокнує корм на точці.

3. Уповільнити "приземлення" наживки на дно. Відомо, що інколи великий відсоток покльовок на фідер відбуваються після того як кормушка вже опустилась до дна, а сама насадка ще ні. Додавши маленьку плаваючу підсадку до основної наживки, ми сповільнимо опускання повідка з гачком, додамо натуральності презентації, тим самим дамо рибі більше часу для впевненої покльовки.

Можна використовувати для вищевказаних цілей як різноманітні штучні імітації, натуральні плаваючі насадки, так і прості методи підняття традиційних насадок.

Рибальський пінопласт
Кульки пінополістиролу різних розмірів, ароматів и кольорів доволі широко використовуються у фідерній ловлі навіть сьогодні. Здебільшого прихильниками модифікаціі "дубина". Це насадка не є їстівною. Хибною є думка про те, що риба поїдає пінопласт. Зазвичай, гачок з кулькою плаваючої "піни" риба засмоктує випадково або інстинктивно разом з кормом навколо. А не завдяки грі у водяних потоках, яка, начебто, зацікавлює рибу. А якщо хтось сумнівається - ОК Google "оснастка лошарик" - цікавимось. У своїй здатності легко потрапляти рибі до рота, «піна» має перевагу, оскільки не вбирає в себе воду. До використання пінопласту я ставлюсь негативно, тому не маю, що сказати більше. Сьогодні є безліч нових, безпечних, натуральних праваючих приманок (їстівних і розчинних) які повинні повністю витіснити класичну піну. Хоча в продажі вже є, так званий, пінопласт в тісті. Ну, це - для фанатів...

Плаваючі бойли (Pop Up)
Бойли вважються суто карповою темою. Хоч це і не зовсім так, даний вид приманок – це окрема сфера. Міні-бойли до 10-ти мм діаметром застосовуються при ловлі на метод-фідер з кормушками типу "флет" і подібними. Класничні, перші поп-апи – були неїстівні та нерозчинні, адже в їх складі містилась полістиролова пудра. Проте основна "фішка" цієї насадки - це висока атрактивність (без харчової цінності, в принципі). Такі бойли, зазвичай, мають яскравий колір, доволі тверді, багаторазові у використанні. Та щоб додати їм привабливості, потрібно замочувати в діпах заздалегідь, протягом тривалого часу.
Тим не менше, на сьогоднішній день можна придбати і повністю натуральні поп-ап бойли на будь-який смак.
Штучні імітації
...від черв'яка і опариша до мотиля і креветки. Від кукурудзи і коноплі до люпину і тигрового горіха. Найперше, вони почати застосовуватись у карпфішингу. До того ж, не як самостійна насадка, а лиш для впевненої фіксації на волосяному монтажі м'якої консервованої кукурудзи, опаришів, та іншої делікатної наживки, яка легко злетить з оснастки при закиданні, якщо не матиме під собою надійної опори у вигляді штучної імітації. Ну і для балансування. Вважаю, що застосування таких "штучок" у фідерній ловлі обмежене, і має ситуативний характер.
Насадки (чи наживки?) з м'якого пластику відрізняються не тільки формою, кольором і запахом, а також структурою та якістю матеріалу. Навіть на "недорозвиненому" українському ринку можна знайти як тверду "резину" з незрозумілим запахом, так і досить вдалі імітації з якісними ароматизаторами. Такими при потребі можна збалансувати основну наживку, збільшити її об'єм тощо.

Рибальський Попкорн
Саме попкорн (кукурудзяний, рисовий, пшеничний....) став першим "замінником" пінопласту. Їстівний, дешевий, відносно легкий в приготуванні, добре вбирає атрактивні добавки. Дуже швидко розм'якає у воді і, порівняно, не дуже міцно тримається на гачку. Це дуже звужує спектр застосування цієї насадки, але є і переваги. Саме така повітряна кукурудза чи пшениця допомогає краще подати насадку, скажімо при активній ловлі фідером плотви.
Риболовна індустрія не стоїть на місці, і сьогодні вже існує дуже багато "модифікацій" попкорну, від пуффі до софт-пелетс і т.д.

Пуффі - плаваюче тісто
Пуффі, або "плаваюче тісто"
Натуральна поп-ап насадка на основі кукурудзяного борошна з атрактивними добавками. За рахунок технології виготовлення, розчиняється у воді не миттєво, чудово вбирає і віддає атрактанти. Імпортні коштують не дуже дешево, проте їх вистачає на тривалий час. Аналогічні продукти українських брендів не відрізняються високою якістю, але приваблюють ціною. Структура самої "кульки" зручна як для презентації на гачку, так і на волосяному монтажі.
Дану насадку, як і попкорн, у тій чи іншій мірі я використовую майже на кожній рибалці, як підсадку до основної наживки.

Я проводив експерименти... тестував різні "пуфіки", попкорн, кидаючи їх у воду вдома, вимірював період часу до їх розм'якшення, розчинення... Але потім зрозумів, що це не буде об'єктивно, по суті. І діло навіть не стільки в лужно-кислотному балансі води, а у тому, що період часу, коли насадка має "бути робочою" залежить насамперед від активності дрібної риби на точці ловлі, та від впливу тиску води, скажімо, на кількаметровій глибині. Тому точно сказати, скільки часу працює на дні попкорн, пуффі, хліб чи навіть кастер не можна, адже це доволі "ніжні" насадки. Зазвичай, 3-5 хв. - це край.

М'які бойли і хард-софт пеллетс
По суті, схожі на ті ж самі вищеописані "куки" у формі пеллетів чи дамблів з більш тривалим часом розчинення. Але це лише на перший погляд. Їх структура суттєво відрізняється. Такі насадки не дуже давно з'явилися на українському ринку. Намокаючи, збільшуються у розмірі, і через кілька хвилин стають схожими на м'який, проте пружний пелетс, не втрачаючи плавучості. Вони натуральні, універсальні в плані монтажу, недешеві, в складі мають атрактивні та поживні компоненти. 

Сухий корм для домашніх улюбленців
Так, так.. звичайно, вистачає і "чисто" рибальських плюшок. Але деякі люди постійно задумуються над питанням "Як би то оцю штуку використовувати на рибалці". Хоча, навряд чи я купував би корм для тварин на риболовлю. Просто мій кіт люб'язно поділився зі мною... Плюс до того, траплялися гранули з готовими отворами, вже готові до волосяного монтажу.
Не секрет, що у карпфішерів є свої рецепти бойлів і прикормки саме з використанням котячого, собачого чи пташиного корму. Смакоароматичних добавок в "подушечки" не жаліють, також там є і протеїн, вуглеводи, жири та мінерали. Рибні чи м'ясні аромати ніколи не були чужими для коропових риб, до того ж, корм легко замочувати в атрактивних рідинах. Порівняно, довго розм'якають, та тривалий час зостаються плавучими. Так, корм для риболовлі, можна брати у свого хвостатого друга (але так, щоб він не помітив), можна використовувати як насадку і прикормку.

М'якуш хліба, хлібна висічка
Взагалі я хліб вважаю універсально насадкою і прикормкою, причому дуже ефективною. Практично на кожній риболовлі він серед моїх насадок. Пухкий, не зім'ятий шматочок м'якуша хліба має власну плавучість, хоча і не надовго, як і попкорн. При активній ловлі фідером - саме в раз!
Звичайно, закріплення на гачку має певні нюанси. Можна м'якуш трохи притиснути на ців'ї гачка або використати гумове кільце, чи спробувати волосяний монтаж. При потребі продовжити термін плавучості хліба - приготувати сухарики, навіть з атрактантами. Можна використовувати хлібну скоринку, яка зберігає позитивну плавучість доволі довго.

Що ще?
Звичайно ж, питання плавучості насадок, способів підняття їх над дном, можливостей застосування не вичерпана цією заміткою. Поп-ап приманки - не панацея, і не завжди потрібні. Проте, інколи без них не обійтися, а інколи вони лиш покращують презентацію.

Штучна кукурудза для риболовлі
Прості хаки, якими я користуюсь
1. Компонуючи насадки різної плавучості, спочатку на гачкок чіпляють плаваючу, розміщуючи її на ців'ї гачка. Це забезпечить правильну подачу і ефективне підсікання.
2. При використанні волосяного монтажу, плаваюча чіпляється навпаки, останньою.
3. Найкраще використовувати для плаваючої насадки гачки без різкого загину, з прямим жалом, але з легким відхиленням в сторону від ців'я.
4. Жирні діпи збільшать період розчинення поп-ап насадки.
5. Якщо ловити тільки на плаваючу насадку, регулювати висоту її підйому над дном можна не тільки довжиною повідка, а й рухомим свинцевим підпаском, розміщеним на повідку.
6. Не слід засмічувати водойму та берег пінопластом та іншим непотребом. Використовую натуральні продукти.

Риболовна індустрія та ринок стрімко розвиваються. Грань між штучним та натуральним розмивається - бачимо це навіть на прикладі еволюції виробництва плаваючих бойлів чи штучних імітацій з м'якого пластику.
Впевнений, скоро знову повернемось до цієї теми.
А які плаваючі насадки застосовуєте на риболовлі ви?

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Спеції, прянощі і трави як природні атрактанти для риби

Думаю, не здивую вас інформацією про те, що різного роду рослини, які сьогодні ми використовуємо в якості спецій при приготуванні їжі, здавна використовуються рибалками для підвищення атрактивності і поживності приманки, насадки, наживки, прикормки та привади. Чим так приваблюють рибу ці компоненти? Які спеції краще використовувати, коли і як саме? Чи є різниця між натурпродуктом і "ароматизаротом ідентичним натуральному"? Чи завжи є необхідність у придбанні фірмових спеціалізованих атракторів? Чи дійсно справа лише у ароматі? Чому Рибалка-Гік не виходить на лящову риболовлю без фідера, фенхеля і соєвого соусу. Давайте розберемося... Ваніль, кориця, паприка, куркума, кмин, коріандр, мускатний горіх, часник, перець, кріп, гвоздика, імбир, аніс, чебрець, гірчиця, какао... Стоп-стоп-стоп! Для чого ускладнювати собі життя? На полицях рибальських магазинів сьогодні можна спостерігати таке кольорове різоманіття готового, що очі розбігаються і слина тече. Ароматизаро

5+ факторів впливу на нерест риби

Завершився період нерестового обмеження рибальства. В Україні він починається і закінчується щороку, практично, в один і той же час. Та чи знає про це риба? Чи нереститься вона по календарю? Звичайно ж, всім нам відомо, що це не так. Адже маємо не лише власний досвід, а й майже необмежений доступ до інформації. Та, як бачимо, мережа завалена лаконічною, стереотипною, часто неактуальною писаниною про фактичний період нересту тих чи інших риб. Чому? Та тому що не все так однозначно у природі. Давайте розберемось... Кожен з нас, думаю, хоч раз чув усілякі кліше і міфи про нерест. Наприклад: "Щука починає нереститись ще до того, як лід зійде", або "Лин іде на нерест при температурі води 18-20 градусів"... Суть у тому, що все це правда лиш частково, та й то не зовсім. І, здавалося б, чого "котити бочку" на всілякі вікіпедії, які передруковують стару літературу минулого століття, чи чому нам не довіряти бувалим дідам-рибалкам? Та все тому, що час не стоїт