Перейти до основного вмісту

Чисті береги, нерест, коронавірус та виробництво. Дайджест.

Зустрінемо весну з диванною аналітикою! Як гадаєте, що спільного мають коронавірус, погода, IQ людини і Brexit? Правильно: всі ці штуки мають неабиякий вплив на сферу рибальства та риболовну індустрію. Про це сьогодні і поговоримо. Рік 2020 не дає нам заскучати ні на мить, і це лише початок...😈А щодо іншого - все йде як завжди: риболовний сезон  стартує, весна набирає оборотів... На носі нерест, порушення правил рибальства, риболовні івенти (ні), маловоддя, акції "чистий берег", свавілля браконьєрів та чергові обіцянки чиновників - все те, що ви любите, і навіть більше!

Чисті береги, нерест, коронавірус та виробництво

Криза риболовної індустрії через пандемію

Не хотілося спочатку торкатися теми коронавірусу, про який говорять не тільки усі, а й четверо з двох. Та не всі розуміють реальний вплив цієї кризи. А він вже є, і вже незворотній. А про геть усі наслідки ще говорити навіть рано. Вжиті правильні заходи щодо боротьби з епідемією, але це призвело до банального призупинення роботи багатьох фабрик і заводів, колосальних збитків. Простіше кажучи, затримається не лише виробництво нових IPhone і Playstation. Постраждає усе виробництво. І так, навіть виробництво товарів для риболовлі. Торгівля у цій сфері дуже сильно залежить від імпорту з Китаю, і це стосується будь-якої країни. Затримки поставок очікуються уже. На даний час ситуація в Китаї йде на поліпшення, але пандемія розгулялася в Європі і США. Постраждає риболовна індустрія як галузь. І для нас, рибалок, це погані новини.

Організатори China Fish, яка мала б відбутися у лютому, відмінили подію... 10 місяців підготовки... 30-та ювілейна виставка небаченого масштабу. Тепер учасники лиш спостерігають за ситуацією. Самі ж організатори сподіваються на проведення шоу в середині квітня без зміни локації, хоча припускають, що можливо, будуть змушені перенести подію в інше місто, і відбутися вона може не раніше травня...

Учасникам риболовних шоу в інших країнах пощастило більше: Osaka fishing show у Японії, The World Fishing & Outdoor Expo у Суфферні (Нью-Йорк, США), The Big One (Великобританія), ActiveExpo Fest в Україні успішно відбулися. Проведення ж виставки Fish Business Ukraine 2020 переноситься з весни на осінь. Насправді ж, далеко не один івент був зірваний через поширення COVID19. Змагання взагалі припинено в деяких країнаї Європи. Подейкували, що цьогоріч EFTTEX та ICAST теж не відбудуться, але організатори поки що заявили про незмінні плани проводити шоу влітку.

В Україні, як і за кордоном вводиться багато обмежувальних заходів, через пандемію коронавірусу. Тим не менше, в найближчому майбутньому нас чекають також інші обмеження...

Нерест риби 2020 в Україні

Так, Державне агенство водних ресурсів повідомляє про те, що через аномальні погодні умови цієї зими, на більшості річок спостерігається низька водність, відсутнє весняне водопілля. Через це потім теоретично можуть бути обмежені права водокористувачів. Невідомо ще, наскільки це вплине на нерест риби, але слід бути готовим до гіршого.

На початок нересту впливає не лише температура води, а й тривалість світлового дня
Діло потихеньку йде до нересту, і десь так орієнтовно з квітня (як зазвичай), почнеться період нерестової заборони. Наші недо-ЗМІ з дебілами-журналістами в цей період публікують анонси про "заборону риболовлі". Насправді ж, усі рибалки знають, що це лиш незначне обмеження, для того, щоб риба спокійно віднерестилась. Рибалити можна і треба, дотримуючись правил. Якщо ж ви спостерігаєте їх порушення, дзвоніть на гарячу лінію рибохоронного патруля у вашій області. Точні періоди нерестової заборони знайти можна теж на офіційному сайті.

На жаль, досі деякі люди не знають різниці між промисловим рибальством, любительською та спортивною ловлею риби. В Україні досі повністю не заборонений промисловий лов у внутрішніх водоймах. А це, по суті, узаконене браконьєрство. "Браки" бісяться через те, що їм не дозволяють виловлювати ікряну рибу в нерестовий період, через це можна у пресі та на різних медіаресурсах бачити різні замовні інформаційні вкиди з провокаційними заголовками, які дискредитують добропорядних рибалок, рибоохоронців. Підсумуємо: у період нересту повністю заборонене лише промислове рибальство.


У відео можна почути думку керівника Черкаського рибоохоронного патруля щодо промислового рибальства, і не тільки. Така позиція має бути у кожного. Промвилов риби давно є збитковим в Україні, приносить лише шкоду рибним запасам, заважає розвитку аквакультури, рибного господарства та рекреаційної риболовлі

На початку березня Держрибагенство на фейсбук-сторінці опублікувало короткі підсумки розвитку аквакультури в Україні за минулий рік. Рибне господарство потихуньку розвивається, і дійсно має великий потенціал. Аби вдосконалити його, BRDO проводить аналіз стану реалізації державної політики у цій галузі. Взяти участь у опитуванні можна тут.

Чистий берег, який він?

29 жовтня 2019 року Верховна Рада ухвалила Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення безперешкодного доступу громадян до узбережжя водних об'єктів для загального водокористування». Відтепер українці (і рибалки) матимуть вільний доступ до берегів. Огорожі біля водойм в Україні мали демонтувати до 21 лютого цього року. Згідно з документом, огорожу, яка перешкоджає доступу до моря, ріки, озера тощо, має демонтувати власник огорожі впродовж десяти днів після отримання письмової вимоги від органу місцевого самоврядування. Не соромтеся звертатися до поліції та у місцеві ради, якщо ваші права порушуються.
Берег водойми має бути не тільки вільним від сміття, а й від незаконних парканів

Десь у паралельній галактиці, у країнах з верховенством права і робочою судовою системою люди зайняті не прибиранням берегів після відпочинку бидла, маючи інакші підходи до піклування про довкілля та екологічну відповідальність бізнесу... Компанія DSM та її продукт -  матеріал Dyneema, який використовується для виробництва плетених лісок, відома кожному рибалці. Вони знайшли партнерів у сфері хімічної промисловості, і анонсували біоволокна Dyneema, виготовлені з біологічної сировини. При цьому, виробник запевняє, що шнури не втратять своїх властивостей. через зміну матеріалу. Молекулярна структура волокон не зміниться. Таким чином компанія намагається зменшити негативний вплив виробництва на навколишнє середовище.

Біо-шнури на шпулях наших котушок - це майбутнє?
На цьому я завершу свій коротенький дайджест і самоізолююсь на риболовлі.
Будьте здорові та бережіть себе. В період карантину контактувати краще лише з природою.
Дотримуйтесь простих правил, і слідкуйте за тим, що відбувається в країні.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Спеції, прянощі і трави як природні атрактанти для риби

Думаю, не здивую вас інформацією про те, що різного роду рослини, які сьогодні ми використовуємо в якості спецій при приготуванні їжі, здавна використовуються рибалками для підвищення атрактивності і поживності приманки, насадки, наживки, прикормки та привади. Чим так приваблюють рибу ці компоненти? Які спеції краще використовувати, коли і як саме? Чи є різниця між натурпродуктом і "ароматизаротом ідентичним натуральному"? Чи завжи є необхідність у придбанні фірмових спеціалізованих атракторів? Чи дійсно справа лише у ароматі? Чому Рибалка-Гік не виходить на лящову риболовлю без фідера, фенхеля і соєвого соусу. Давайте розберемося... Ваніль, кориця, паприка, куркума, кмин, коріандр, мускатний горіх, часник, перець, кріп, гвоздика, імбир, аніс, чебрець, гірчиця, какао... Стоп-стоп-стоп! Для чого ускладнювати собі життя? На полицях рибальських магазинів сьогодні можна спостерігати таке кольорове різоманіття готового, що очі розбігаються і слина тече. Ароматизаро

Вступ до теорії плаваючої насадки

Плаваючі насадки  при ловлі з дна? Зараз я спробую розглянути питання плавучості насадок, котрі використовуються у сучасній фідерній ловлі. Систематизованої інформації стосовно данної теми не багато. Ви дізнаєтесь як і для чого потрібно припіднімати повідок чи гачок над дном, як збалансувати наживку, а також які поп-ап насадки сьогодні використовуються. Я цілеспрямовано присвятив вивченню цієї теми багато риболовних сесій з фідером в руках. Отож, спробую систематизувати матеріал, заснований на власній практиці та досвіді європейських колег. Розуміючи, що використання плаваючих насадок українськими рибалками певною мірою базується на звичках, стереотипах, міфах та рекламі, звертаю увагу на те, що даний матеріал носить повністю суб'єктивний характер. Шприци, компресори? Знаєте, спочатку в планах було описати деякі способи підняття над дном звичайних тонучих насадок, без використання додатково плаваючих, але зловив себе на думці, що я майже ніколи таким не займався...

5+ факторів впливу на нерест риби

Завершився період нерестового обмеження рибальства. В Україні він починається і закінчується щороку, практично, в один і той же час. Та чи знає про це риба? Чи нереститься вона по календарю? Звичайно ж, всім нам відомо, що це не так. Адже маємо не лише власний досвід, а й майже необмежений доступ до інформації. Та, як бачимо, мережа завалена лаконічною, стереотипною, часто неактуальною писаниною про фактичний період нересту тих чи інших риб. Чому? Та тому що не все так однозначно у природі. Давайте розберемось... Кожен з нас, думаю, хоч раз чув усілякі кліше і міфи про нерест. Наприклад: "Щука починає нереститись ще до того, як лід зійде", або "Лин іде на нерест при температурі води 18-20 градусів"... Суть у тому, що все це правда лиш частково, та й то не зовсім. І, здавалося б, чого "котити бочку" на всілякі вікіпедії, які передруковують стару літературу минулого століття, чи чому нам не довіряти бувалим дідам-рибалкам? Та все тому, що час не стоїт